Prijavi se

  Završene aktivnosti

  KREATIVNA RADIONICA "USUSRET BOŽIĆU"

  POKRET ZAGORE poziva vas na kreativnu radionicu, „USUSRET BOŽIĆU“, na kojoj ćete izrađivati originalne božićne ukrase koji mogu krasiti vaš dom ili biti poklon vašim bližnjima.

  Radionica je namijenjena djeci (uzrasta od 6 do 14 godina), a održat će se 02. 11. 2023. (subota) u vremenu od 10,00 do 12,00 sati  u prostorijama Društvenog doma u Muću.

  Radionice se provode u grupnom radu  do 20 djece, potpuno su besplatne te je osiguran sav potreban materijal za rad.

  Prijave se zaprimaju do 01.12.2023.(petak) do 15:00 sati, putem prijavnice.

   

  Veselimo se vašem dolasku!

  KREATIVNE RADIONICE KERAMIKE

  POKRET ZAGORE organizira kreativne radionice keramike za sve koji su željni probuditi svoju kreativnost i uroniti u mir stvaranja, namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta, mladim i starijim osobama!

  Radionice su prilagođene početnicima, ali i onima koji znaju nešto o glini i ovoj prekrasnoj staroj vještini oblikovanja predmeta. Naučite izraditi šalicu za omiljeni napitak, zdjelicu za grickalice, dekoracije za jelku za nadolazeći blagdan Božića ili nešto treće, što želite.

  Ovu radionicu, iskoristit ćemo i za izradu predmeta te dekoracija  koji će biti izloženi na humanitarnom Božićnom sajmu, kao i prošle godine.

  Radionice se provode u grupnom radu  od 10-15 osoba, potpuno su besplatne te je osiguran sav potreban materijal za rad.

  Termini održavanja, od 07.11.2023.- 30.11.2023.godine :

  1. učenici od 1.-4-razreda osnovne škole ( utorkom od 16:30 – 18:00 sati)
  2. učenici od 5.-8 razreda osnovne škole ( četvrtom i subotom od 16:30 – 18:00 sati)
  3. mladi i svi ostali zainteresirani ( utorkom i subotom od 18:00 – 20:00 sati)

  Prijave se zaprimaju do 06.11.2023.(ponedjeljak) do 10:00 sati.

  PROJEKT „…I MNOGO VIŠE“

  PROJEKT „…I MNOGO VIŠE“

  Udruga Pokret Zagore već deset mjeseci uspješno provodi drugu fazu  Programa zapošljavanja žena – ZAŽELI  kroz  projekt pod nazivom „…I MNOGO VIŠE“. 

  Naših deset pripadnica ciljane skupine na tjednoj bazi skrbi o šezdeset krajnjih korisnika na gotovo cijelom području Općine Muć.  O velikom broju korisnika skrbi se još od prve faze projekta Zaželi koju je provodila Općina Muć od početka 2019. godine, stoga  smo jako ponosni i sretni što je udruga Pokret Zagore dobila priliku nastaviti kontinuitet  pružanja pomoći i podrške starijim i nemoćnim osobama s područja općine. Svaki mjesec korisnicima dostavljamo pakete s higijenskim potrepštinama uz pomoću kojih pripadnice ciljane skupine održavaju domove korisnika urednima i ugodnijima za život. Posebno nas raduje vidjeti koliko  su  se naši korisnici povezali i sprijateljili sa ženama koje skrbe o njima. Znatan broj korisnika projekta „…i mnogo više“ živi u samačkom domaćinstvu, a manji broj njih  u kućanstvu s drugim osobama, koje su također starije od 65 godina, te radosno iščekuju svaki dolazak zaposlenih žena u njihove domove. Osim što im žene pomažu u održavanju higijene prostora i njihove osobne higijene korisnike najviše ispunjava to što imaju osobu koja ih sluša i s njima provodi određeno vrijeme. Pripadnice ciljane skupine obično korisnicima donose namirnice i lijekove jer većina njih nema ni trgovine ni liječnika u neposrednoj blizini. Kuhaju im obroke, izlaze s njima u šetnju, pomažu im u sadnji i održavanju vrtova. S korisnicima također obilježavaju i rođendane, godišnjice i blagdane. U skladu s tim  zajedno s njima obilježili smo i ovo uskrsno vrijeme u kojem se trenutno nalazimo.  U suradnji s Općinom Muć i Hrvatskim Crvenim križem koordinatorica projekta i pripadnice ciljane skupine svim našim korisnicima podijelile su sirnice kao mali znak pažnje i gestu kojom smo im nastojali ukazati na to kako svi zajedno mislimo na njih i brinemo o njima. 

  POTPISAN UGOVOR ZAŽELI II

  Zaželi- program zapošljavanja žena- faza II

   

  Udruga Pokret Zagore u suradnji s HZZ-om, Centrom za socijalnu skrb i Općinom Muć od mjeseca srpnja 2021. godine kontinuirano provodi projekt pod nazivom „…I MNOGO VIŠE“ koji predstavlja nastavak financiranja aktivnosti iz programa „Zaželi- program zapošljavanja žena“.  Na projektu je zaposleno 10 žena to jest pripadnica ciljane skupine koje su uspješno pohađale i završile obrazovanje za gerontodomaćice te već pet mjeseci  brinu o 60 krajnjih korisnika s cijelog područja Općine Muć. Provedbom ovog  projekta utječe se na smanjenje nezaposlenosti žena u ruralnim područjima te na poboljšanje kvalitete života i prevencije prerane institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba. Pripadnice ciljane skupine  svakodnevno pružaju potporu i podršku krajnjim korisnicima i na taj im način olakšavaju život u vlastitom domaćinstvu. Obavljaju sve vrste kućanskih poslova, dostavljaju namirnice i lijekove, pružaju starijima i nemoćnima podršku kroz razgovor i druženje, prate ih i pomažu im u raznim društvenim aktivnostima. Također svaki mjesec krajnjim korisnicima isporučuju pakete s higijenskim potrepštinama uz pomoć kojih  se nastoji olakšati održavanje higijene doma   i održavanje osobne higijene.

  Glavne aktivnosti projekta, ideje  i do sada ostvareni projektni rezultati  javnosti i medijima predstavljeni su  na konferenciji održanoj 8. listopada 2021 godine u Hotelu Alkar u Sinju na kojoj je bilo prisutno 26 uzvanika.

  Projekt "ne škARTaj"


  Ciljana dobna skupina: djeca, mladi i stariji

  Cilj projekta je pridonijeti razvoju individualnih sposobnosti sudionika kroz kreativne i umjetničke radionice te socijalno uključivanje djece, mladih i starijih kroz razvoj intelektualnih vještina i znanja te očuvanje okoliša i prirode. Projekt će doprinijeti općoj dobrobiti zajednice potaknuti razvoj kulturno umjetničkog amaterizma kao i i razvoj socijalnih potencijala lokalne zajednice.

  Projekt pod nazivom „ ne škARTaj “ će se provesti kroz likovne radionice gdje se naglasak stavlja na ekološke teme te povezanost čovjeka i prirode. Polaznici će se susresti sa raznim likovnim tehnikama (kiparskim, slikarskim...), a sve u svrhu reciklaže iskorištenih odbačenih materijala slučajno pronađenih ili ciljano odabranih kako bi stvorili novi funkcionalni predmet koji zadovoljava sve norme dobrog dizajnerskog unikatnog predmeta (namještaj, tekstil, staklo, metal...)

  Na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Tajnica udruge POKRET ZAGORE Udruga za promicanje kvalitete života, 25. svibnja potpisala je Ugovor za Poziv ‘Zaželi- program zapošljavanja žena- faza II’ za projekt …i mnogo više, koji je svečano uručen u vrtu galerije Meštrović u Splitu.
  Svečanosti su nazočili ministri Tomo Medved, Josip Aladrović, te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.
  Vrijednost projekta iznosi 927.824,00 kn te će trajati 14 mjeseci. Kroz projekt će se zaposliti 10 žena na 12 mjeseci, koje će skrbiti o 60 krajnjih korisnika. Osim žena, kroz projekt će se zaposliti i voditelj projekta i koordinator.

  Kroz aktivnosti projekta doprinijet će se, ne samo na aktivaciji i promicanju zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju, već i prevenciji prerane institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba, kako bi im se olakšao život u vlastitom domaćinstvu, njihovoj socijalizaciji a samim time se utjecalo i na poboljšanje kvalitete života.

  Projektni partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Split, Centar za socijalnu skrb Split, te Općina Muć. 

  Dokumentaciju preuzmite OVDJE.


  Također, polaznici će biti upoznati i sa pojmovima „ready made-a“, „asablaža“ te „dekolaža“kako bi naučili od „otpada“ stvoriti i umjetničko djelo. Likovna radionica provodila bi se u dvije grupe, jedna za djecu osnovnih škola, a druga za srednjoškolsku djecu i starije, u trajanju od dva mjeseca, dva puta tjedno po četiri sata. Sudionici programa na radionici steći će nova znanja i vještine te svijest o očuvanju prirode i uporabi iskorištenih predmeta, dobiti će razvijen edukativni, kulturno-zabavni program za cijelo područje Općine Muć te će se potaknuti razvoj volonterstva. Ujedno programom će se potaknuti i socijalna uključenost gdje će se sudionici dva puta tjedno družiti te izmjenjivati svoja iskustva Izvoditelji aktivnosti su volonteri udruge Ana-Marija Jukić, akademska slikarica., Tina Jukić Banjan, akademska kiparica, Ivana Bratinčević Purkić, diplomirani dizajner i drugi gosti umjetnici.

  Projekt "Odvaži se osnaži se"


  Preventivno, rehabilitacijski i rekreacijski program treninga Ciljana dobna skupina: žene 15 – 65 godina

  Cilj rada: povećanje funkcionalnosti i mobilnosti svih zglobnih sustava tijela, razvoj jakosti mišića i tetiva, razvoj i održavanje opće pokretljivosti s naglaskom na osjetljiva područja (lumbalne i vratne kralješnice), redukcija potkožnog masnog tkiva, kod osoba smanjene tjelesne aktivnosti i sedentarnog načina života s ciljem poboljšanja socijalnih, psihofizičkih sposobnosti, osobina žena mlađe i srednje životne dobi. Plan i program Trajanje: 6 mjeseci, 2 puta tjedno – 48 treninga Kroz dva termina tjedno, u programu se odrađuju funkcionalne vježbe za razgibavanje i jačanje mišića vrata i kralježnice, kukova, prsnog koša, koljena i stopala. Vježbe su posebno prilagođene mogućnostima polaznika i ciljano osmišljene kako bi povećale opseg pokreta zglobova, mišićnu snagu i izdržljivost, poboljšale i olakšale kretanje, očuvale uspravan položaj tijela i smanjile ili uklonile bolove te podigle opću kvalitetu života starijih osoba..